Socialisatievermogen

Een organisatie is per definitie complex. Het heeft te maken met zijn omgeving, zoals leveranciers, overheden, aandeelhouders. Het heeft te maken met haar klanten en hun behoeften. De interactie met al deze entiteiten is bovendien op alle niveau’s van de organisatie. Interactie met alle partijen om waarde te leveren, activiteiten om dit proces te begeleiden of sturen en activiteiten die de kaders scheppen.

Bovendien: al deze interacties op alle niveau’s zijn maar zeer ten dele op elkaar afgestemd. Ze hebben bovendien hun eigen dynamiek, cycli etc.

In zo’n wereld overleven lukt ons elke dag omdat er een balans ontstaan is tussen alle factoren. We hebben een zeker socialisatievermogen. Net als in de natuur is dit vermogen door trial & error ontstaan. Het best aangepaste is boven komen drijven. 

In de huidige wereld krijgen we steeds meer te maken met grote uitdagingen die alleen op te pakken zijn door meer synergie te creëren tussen mensen, organisaties en overheden. We moeten werken aan ons socialisatievermogen.