De privacy-muur om waardigheid

Privacy is de muur om de persoon ter bescherming van zijn waardigheid. Of en door wie deze muur doorbroken mag worden is een kwestie van afweging van belangen tussen persoon en maatschappij of tussen de economische belangen van de persoon en andere personen. Hoe die balans precies gelegd wordt is onderdeel van de persoonlijkheid, overtuigingen.

Of een belang dat de maatschappij heeft bij het binnendringen van iemands domein is in beginsel gebaseerd op overtuigingen. Bijvoorbeeld, in hoeverre is het gerechtvaardigd iedereen af te mogen luisteren om een mogelijke aanslag te voorkomen. Of dit acceptabel geacht wordt hang deels af van overtuigingen maar wellicht meer nog van vertrouwen dat inzicht in de persoonlijke omgeving niet misbruikt wordt. Dit is een complex en continu proces dat aandacht nodig blijft hebben.

Economische belangen maken dat er een belangenafweging gemaakt wordt: wegen de voordelen voor beide partijen op tegen de nadelen? Interessant is dat het huidige beeld kennelijk is dat meer inzicht altijd beter is, ongeacht de beleving van het individu. Waar dit op gebaseerd is, is echter de vraag.